Hvala. Tako pogosto uporabljena beseda, ki pa ni nujno vedno pristna in iskrena. Običajno jo izrečemo, ko se nam zdi, da smo jo dolžni izreči ali ko nam kdo pomaga. Izražanje hvaležnosti se kdaj od nas tudi pričakuje, kdaj pa se lahko pojavi kot spontana zahvala osebi, ki nam je polepšala dan. Vsekakor je pomembno, da izražamo in delimo hvaležnost z drugimi, vendar pa lahko hvaležnost veliko naredi tudi za nas same, za naše boljše počutje, blagostanje.

Hvaležnost je osebnostna moč, ki predstavlja zavedanje in hvaležnost za dobre stvari, ki se nam dogajajo v življenju. Pomembno je, da si vzamemo čas za iskreno hvaležnost.

Hvaležnost je ena od petih moči, ki se v največji meri povezujejo z zadovoljstvom z življenjem, srečo, smislom, dosežki, uspehom in zadovoljstvom z delom. S hvaležnostjo pa so povezane tudi druge osebnostne moči, kot npr. prijaznost, ljubezen, upanje, duhovnost in vnema (zanos, energija). Pomembno je, da se zavedamo, da hvaležnost lahko krepimo in da smo mi sami tisti, ki odločamo o tem ali jo bomo krepili in na kakšen način.

Raziskave so pokazale, da je hvaležnost koristna na različnih področjih:

 • Pomaga nam sklepati prijateljstva. Če se zahvalimo osebi, ki smo jo pravkar spoznali, je večja verjetnost, da bomo s to osebo v dolgotrajnem, prijateljskem odnosu.
 • Izboljšuje fizično zdravje. Ljudje, ki izražajo hvaležnost, poročajo o manj bolečinah, splošnemu občutku, da so zdravi, bolj redno telovadijo in tudi bolj redno obiskujejo zdravnika. zboljšuje lahko tudi kardiovaskularno in imunsko delovanje telesa.
 • Izboljšuje psihično zdravje. Hvaležni ljudje so bolj srečni, poročajo o višji ravni blagostanja. Na drugi strani pa se hvaležnost negativno povezuj z anksioznostjo in depresijo.
 • Hvaležnost spodbuja empatijo in zmanjšuje agresijo. Ljudje, ki izražajo hvaležnost, so v manjši meri maščevalni oziroma so bolj optimistični, prosocialni, občutljivi za potrebe drugih in emaptični.
 • Izboljšuje spanec. Redno prakticiranje hvaležnosti lahko prispeva k boljšemu in daljšemu spancu.
 • Zvišuje samospoštovanje. Ljudje, ki so hvaležni, imajo več samospoštovanja, delno tudi zato, ker cenijo dosežke in uspehe drugih ljudi.
 • Izboljšuje psihično moč. Hvaležni ljudje imajo prednost pri spopadanju s travmo in so bolj prožni, kar jim pomaga, da lažje okrevajo po stresnih sitaucijah (Morin, 2014).

 

Potrebno pa je biti pozoren, da hvaležnost res izražamo pristno in situaciji primerno. Če npr. hvaležnosti sploh ne izražamo, nas lahko drugi zaznavajo kot osebo, ki je  preveč individualistična oziroma “upravičena” do vsega dobrega, pozitivnega, ki se ji dogaja v življenju in ji ni potrebno biti hvaležen za ničesar. Na drugi strani pa lahko hvaležnost uporabljamo tudi prepogosto oziroma neustrezno, takrat pa se lahko zdi, da se skušamo dobrikati, prilizovati oziroma nismo iskreno hvaležni.

Ni vseeno, kako izrazimo hvaležnost. Potrudimo se biti zelo konkretni. Kaj točno je oseba naredila za vas in kakšne občutke ste zaradi tega čutili? Prav tako pa za odnos ni vseeno, kako sprejmemo pohvalo. Nekateri ljudje kot odziv na pohvalo v sporočilo vključijo več “jaz” elementov, nekateri pa več “ti” elementov. Na primer:

 • Jaz elementi: hvala za knjigo, ki si mi jo podarila, resnično dobra knjiga, prebrala sem jo na dušek, uživala v njej in jo še danes priporočam vsakemu, saj ima toliko življenjskih sporočil.
 • Ti elementi: hvala za knjigo, ki si mi jo podarila, ne gre le za knjigo, v tem darilu sem videla, da si resnično razmišljala o tem, kaj potrebujem. In to tako pogosto občudujem pri tebi. Kako se znaš poglobiti v človeka in si vzameš čas, da mu izbereš točno tisto, kar potrebuje.

Raziskave so pokazale, da ima odziv s “ti” elementi dosti bolj pozitiven učinek na odnos med dvema osebama.

 

Vprašanja za refleksijo

V katerih situacijah bolj verjetno izražate hvaležnost?

Kako bi se lahko opomnili, spomnili, da o majhnih, vsakodnevnih stvareh razmišljate iz perspektive hvaležnosti?

Ali obstajajo ljudje, ki jim težje izrazite hvaležnost? S katerimi vašimi drugimi močmi si lahko pomagate v takšnih situacijah?

Če bi bila hvaležnost žival, katera bi bila in zakaj?

Za nekaj trenutkov si predstavljajte hvaležnost “v akciji” – ko jo uporabljate. Opazujte, kako pomembna je za vas. Kako vam ta moč pomaga v življenju, kako prispeva k boljši kvaliteti vaših odnosov, dela, življenja, k uspehu, zadovoljstvu?

Za nekaj trenutkov si predstavljajte, da en mesec sploh ne morete biti hvaležni, da hvaležnosti ne morete uporabiti kot moči v nobeni situaciji. Kako bi bilo to za vas? Kako bi se počutili? Kako bi to vplivalo na vaše odnose, delo, življenje?

 

Hvaležnost v vseh oblikah, na različne načine …

Hvaležen sem za tri stvari, ki jih slišim:

Hvaležen sem za tri stvari, ki jih vidim:

Hvaležen sem za tri stvari, ki jih vonjam:

Hvaležen sem za tri stvari, ki jih tipam, čutim:

Hvaležen sem za tri stvari, ki jih okušam:

Hvaležen sem za tri modre stvari:

Hvaležen sem za tri živali:

Hvaležen sem za tri prijatelje:

Hvaležen sem za tri učitelje, mentorje:

Hvaležen sem za tri družinske člane:

Hvaležen sem za tri stvari v mojem domu:

Hvaležen sem, da sem takšen kot sem, ker:

 

Kaj je hvaležnost?

Če bi hvaležnost bila žival, bi bila …, ker ….

Če bi hvaležnost bila naravni pojav, bi bila …, ker …

Katera znana oseba je tvoj zgled hvaležnosti? Zakaj ravno ta?

Navedi tri sopomenke za hvaležnost:

Napiši citat za svoje vnuke o tem, kaj je hvaležnost.

 

Hvaležnost kot tek na dolge proge

 • Škatla hvaležnosti: Ustvarite ali okrasite škatlo. Vsak dan (npr. ob koncu dneva) na listke zapišite vsaj tri stvari za katere ste hvaležni v tistem dnevu in razmislite zakaj so se te stvari zgodile. Skušajte se spomniti različnih stvari oziroma se ne ponavljajte iz dneva v dan. Bodite pozorni in hvaležni tudi za majhne, samoumevne stvari, ki jih sicer sploh ne opazite (npr. za kavo v vaši najljubši kavarni, za cvetoč travnik). Čez čas boste videli za koliko stvari ste pravzaprav hvaležni in koliko stvari vam prinaša veselje in zadovoljstvo. Ti listki vam lahko pomagajo izboljšati počutje tudi v tistih dnevih, ko vam ne gre vse po načrtih oziroma ko se ne počutite najbolje.
 • Poiščite kamen (ali kakšen drug manjši predmet), ki vam je všeč in ga shranite v žep, na delovno mizo oziroma na drugo vidno mesto. Lahko si ga tudi obesite okrog vratu. Vsakič, ko boste pogledali ali otipali ta kamen, pomislite na eno stvar, za katero ste hvaležni oziroma ki vam prinaša veselje. Vsako jutro dan začnite s tem, da se spomnite za kaj vse ste bili hvaležni prejšnji dan.
 • V naslednjem mesecu se vsakič iskreno zahvalite za usluge ali pomoč, ki vam jo nekdo nudi.
 • V naslednjem tednu bodite pozorni na vsako osebnostno moč, ki jo uporabite. Razmislite o tej moči, zakaj in na kakšen način ste jo uporabili ter izrazite hvaležnost za to moč.
 • V prihodnjih dveh tednih pozorno opazujte osebo za katero menite, da pogosto izraža hvaležnost. V kakšnih situacijah jo izraža, na kakšen način? Lahko s pomočjo te osebe tudi vi krepite svojo hvaležnost?
 • Tri dobre stvari: preden zaspite, si naredite seznam 3 dobrih stvari, ki so se vam zgodile na ta dan (nov dan se šteje od polnoči dalje).
 • Pojdite na en sveti kraj (cerkev, samotna narava, muzej, voda) in razmislite, za kaj vse ste lahko hvaležni.
 • Naučite eno osebo (otrok, prijatelj, sodelavec), kako izraziti hvaležnost.

Hvaležnost korak za korakom

 • Napišite pismo hvaležnosti osebi, ki ste ji še posebej hvaležni in/ali osebi, ki se ji še niste pristno (ali sploh) zahvalili. Povejte tej osebi kaj cenite pri njej, zakaj ste hvaležni, kako pomembna vam je. Če je možno, osebo tudi obiščite in ji osebno predajte pismo.
 • Ko se zjutraj zbudite, se zahvalite (vesolju, zvezdam, višji sili itd.), da ste se zbudili v nov dan.
 • Do konca meseca  vsaj dvakrat uporabite hvaležnost kot osebnostno moč na drugačen, kreativen ali igriv način.
 • Zahvalite se nekomu, ki si to zasluži, a običajno ne dobi zahvale ali pohvale.
 • Izrazite hvaležnost na post-it listku ter ga osebi pustite na mizi hladilniku, vratih ali ga pošljite preko e-pošte.
 • Sprehod hvaležnosti: Ko boste imeli slab dan, pojdite na sprehod hvaležnosti. Hoja že sama po sebi povečuje raven endorfinov v telesu, ki znižujejo stres, krvni pritisk, utrujenost ter izboljšujejo zdravje srca. Cilj te aktivnosti je, da med sprehodom opazujete stvari in naravo. Zavedajte se barv, zvokov, vonjav, ki vas obdajajo. Bodite pozorni na to, kako se vaši podplati dotikajo tal, ko hodite. Izrazite hvaležnost za stvari, ki jih opazite ali doživljate v danem trenutku.
 • Medalja: Izdelajte medaljo hvaležnosti in jo podarite nekomu ter mu povejte, čemu je dobil medaljo.
 • Naredite si akrostih besede HVALEŽNOST, ki vas bo spominjal na to, da se redno zahvalite drugim ljudem. Npr. H – harmonično, V – vitalno, A – avtentično, L – ljubeče itd.
 • Napišite tri svoje citate o hvaležnosti in jih objavite na Facebooku.
 • Najdite in preberite pesem o hvaležnosti. Iskanje je del poti, saj boste med iskanjem pesmi razmišljali o različnih vidikih hvaležnosti.

 

Viri in dodatno branje: