Februar je v našem timu mesec za ljubezen.

Valentinovo nima nič s tem 🙂

Po ustvarjalnosti, igrivosti, hvaležnosti in samoregulaciji – osebnostnih močeh, ki smo jih v našem timu krepili v preteklih štirih mesecih, je februarja na vrsti ljubezen.

Ljubezen je bila in je inspiracija za mnoge umetnike in nas običajne ljudi. Je tema številnih pesmi, romanov, filmov, drugih umetniških del, poslovnih (marketinških, prodajnih …) strategij, družinskih albumov, … Je del naših življenj. Pomembna je za naše dobro počutje in zdravje. Ljubezen kot moč osebnosti se nanaša na spoštovanje tesnih odnosov z drugimi, še posebej tistih odnosov, v katerih sta skrb in izmenjava vzajemni (Niemiec, 2017).

 

Miti in dejstva o ljubezni

Kot poudarja Barbara Fredrickson (2013) ljubezen ni samo romantična ljubezen, ki se jo v svetu potrošništva najpogosteje »prodaja« in postavlja kot standard za srečno življenje. Ni eksluzivno vezana samo na eno osebo, ni trajna in ni brezpogojna. Za ljubezen sta namreč pomembna dva pogoja: varnost, ki jo čutimo v odnosu z drugim/drugimi, in poveznost v obliki so-prisotnosti, očesnega stika, dotika, glasu … Kaj pa ljubezen je? Kot pojasnjuje Fredricksonova je ljubezen »vrhovno« čustvo. Opisuje jo kot mikro trenutke pozitivne resonance v odnosu/odnosih; izkušnje topline, vzajemne naklonjenosti, skrbi, ki jo lahko čutimo v odnosih z različnimi osebami tudi z ljudmi, ki jih ne poznamo in imamo z njimi izmenjavo v vsakodnevnih interakcijah. Slednje opredeljuje kot vzajemna pozitivnost. Ko dve osebi delita neko prijetno čustvo, se ta vzajemna izkušnja spremeni v ljubezen. Kot druga čustva ima tudi ljubezen biološko komponento. Ima direkten vpliv na naše telesno počutje, zdravje.

Glede na rezultate različnih raziskav je ljubezen ena od petih moči osebnosti, ki je najbolj povezana z zadovoljstvom v življenju. Ljubezen kot moč osebnosti je povezana z večjo empatijo, strpnostjo. Z ljubeznijo so najbolj povezane moči kot so hvaležnost, prijaznost, upanje, socialna inteligenca in zanos.

 

Kako pa lahko krepimo ljubezen kot moč osebnosti?

  • Najprej »prevetrimo« naš pogled na ljubezen in opustimo omejujoča prepričanja in pričakovanja v zvezi z ljubeznijo, ki jih/če jih morda imamo. S širšim pogledom na ljubezen si lahko razširimo možnosti pozitivnega vpliva, ki ga lahko ima ljubezen na naše življenje.
  • Bodimo pozorni na priložnosti za mikro trenutke povezanosti oz. pozitivne resonance v odnosih z nam bližnjimi ljudi in tudi z naključnimi osebami, ki jih srečujemo v našem vsakdanjem življenju.
  • Razmislimo, kako izražamo ljubezen, naklonjenost, izkušnje mikro trenutkov povezanosti v odnosih v zasebnem življenju in v službi.
  • Vzpostavimo prakso meditacije ljubeče prijaznosti
    https://ggia.berkeley.edu/practice/loving_kindness_meditation

 

Do konca meseca bomo delili z vami še kakšno idejo.

 

Krepimo ljubezen

Vir: Pixabay

 

Kaj pa za vas pomeni ljubezen? Delite z nami vaše misli o ljubezni in prispevajte k širjenju »vala ljubezni« 🙂.

 

Viri
Niemiec, R. M. (2017). Character Strenghts Interventons: A Field Guide for Practicioners. Toronto, Canada: Hogrefe Publishing.

Erickson, K. (2011). All You Need is Love (and Meditation).
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/all_you_need_is_love_and_meditation.

Fredrickson, B. L. (2013). Love 2.0: How Our Supreme Emotion Affects Everything We Feel, Think, Do, and Become. New York: Penguin Putnam Inc.

Suttie, J. (2013). The Love Upgrade.
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/the_love_upgrade.