Sočutje do sebe pomeni, da se znamo do sebe vesti tako, kot bi se do prijatelja ali prijateljice, ki preživlja težke čase. Pomeni tudi, da znamo biti sami sebi dobri prijatelji oz. prijateljice, še posebej takrat, ko to najbolj potrebujemo. 

Sočutje do sebe vključuje tri pomembne elemente:

  • Prijaznost do sebe: namesto, da se grajamo in se obsojamo zaradi naših pomanjkljivosti ali napak, si namenimo toplino in brezpogojno sprejemanje. Ni potrebno, da smo popolni in brez napak, da bi si zaslužili spoštljiv odnos do sebe, razumevanje in sprejemanje. 
  • Skupna človeška izkušnja: prepoznavanje, da vsem ljudem kdaj spodleti, da vsi kdaj naredimo napako in da vsi kdaj doživimo težke čase, je pri sočutju do sebe zelo pomembno. Vsem ljudem je skupno, da stvari ne gredo vedno po načrtu in da se dogajajo tudi neprijetne, težke stvari. Ob težkih izkušnjah, nam je skupna  čustvena bolečina in tudi trpljenje.
  • Čuječnost: pomembno je, da se znamo obrniti navznoter, sami k sebi, zaznati, kako se počuti in biti s svojo bolečino, saj se lahko le tako nanjo odzovemo s skrbjo, prijaznostjo in nežnostjo.

Miti in zmote o sočutju do sebe: 

  • Sočutje do sebe je samopomilovanje. 

NE DRŽI! Ko smo sočutni do sebe, prepoznavamo, da vsi kdaj trpimo in ne pretiravamo s poveličevanjem svoje bolečine, zato sočutje do sebe ni enako samopomilovanju.

  • Sočutje do sebe je za reve.

NE DRŽI! Sočutje do sebe ni znak šibkosti in ranljivosti. Sočutje do sebe je naša notranja moč, ki nam vliva pogum in nam pomaga spoprijeti se s težkimi situacijami, izgubami, čustveno bolečino … 

  • Sočutje do sebe je znak sebičnosti.

NE DRŽI! Sočutje do sebe nam omogoča, da v odnosih z drugih dajemo več – da smo bolj skrbni, znamo nuditi podporo, znamo sprejemati kompromise ter smo bolj sočutni do drugih. 

  • Sočutje do sebe me bo polenilo.

NE DRŽI! Sočutje do sebe ni povezano le s kratkoročnim zadovoljstvom, temveč tudi z dolgoročnim zdravjem in blagostanjem. Raziskave kažejo, da se ljudje, ki so bolj sočutni do sebe, pogosteje ukvarjajo s športom in jedo bolj zdravo.

  • Sočutje do sebe je iskanje izgovorov.

NE DRŽI! Sočutje do sebe niso izgovori, s katerimi opravičimo svoje ravnanje. Sočutje do sebe nam omogoča varen prostor, znotraj katerega si lahko priznamo svoje napake in prevzamemo odgovornost za svoje vedenje, kar pa je ravno nasprotno iskanju izgovorov. 

Vabimo vas, da si natisnete in izpolnite Lestvico sočutja do sebe in preverite, koliko sočutja si namenite: 

Lestvica je na voljo tudi v PDF obliki: Lestvica sočutja do sebe

Da bi okrepili sočutje do sebe, vas vabimo, da prisluhnete kratki meditaciji Ljubeče prijaznosti do sebe: https://www.youtube.com/watch?v=UubjDz-OlP4&t=3s.


Vir: Germer, C. in Neff, K. (2019). Teaching the mindful self-compassion program: A guide for professionals. Guilford Publications.

Prispevek je pripravila Anja Mairnšek, dipl. psih. (UN)