Živjo, kako ste? Upam, da ste zdravi in da se imate kljub nenavadnim razmeram lepo.

Zagodel nam je koronavirus, ki je te dni med najpogostejšimi temami v pogovorih. Zaradi njega so zaprli šole in zaradi njega ta članek pišem na domačem kavču ter se s prijatelji zadnje čase pogovarjam prek Skypa, Messengerja in Viberja, ne pa v živo.

Ker je virus nov, ker se hitro širi in ker ne vemo točno, kdaj bo izrednih razmer konec, je veliko ljudi zaskrbljenih, jih je strah, nekateri so jezni, nekateri pa se čutijo krive, ker so morda koga nehote okužili. Vsa ta čustva so povsem normalna in OK.

Tudi mene je strah, da bi zbolela in koga okužila. Strah je v takšnih situacijah v resnici naš zaveznik. Pomaga nam, da smo bolj previdni in pred virusom sebe in druge zaščitimo tako, da si redno umivamo roke in ostanemo doma, kljub temu da nas mika druženje v živo.

Včasih pa strah postane zelo močan. Povzroči lahko, da slabše spimo, da ne moremo nehati razmišljati o virusu, da nam gredo vsi na živce in imamo vsega dovolj.

Pridruži se še jeza na virus, na tiste, ki ga imajo in na to, da ne moremo početi vseh stvari, ki smo jih prej. Takrat nas zasrbijo prsti, da bi na najbližjem forumu zapisali kakšen besen komentar o drugih ali da bi vse skupaj nekam poslali, se pretvarjali, da stvar ni tako resna ter da ljudje komplicirajo za brez veze in počeli stvari kot po navadi – npr. se dobili s prijatelji na igrišču ali zvečer v parku na pijači. Nič od tega ni OK, ker z vsem tem  lahko škodimo sebi in drugim.

Kaj pa lahko naredimo?

 

Če nas bremenijo črne misli …

Misli in občutki pridejo in gredo.

Ko pri sebi zaznamo negativne misli, se lahko spomnimo na prijeten dogodek, ki se nam je zgodil, in to nam bo lahko pomagalo, da se bomo počutili vsaj nekoliko bolje. Pomislimo lahko npr. tudi na neko barvo in v prostoru poiščemo čim več predmetov, ki so takšne barve. Pomaga lahko tudi, da globoko vdihnemo in štejemo do 5 ter počasi izdihnemo in štejemo do 6 ter to nekajkrat ponovimo.

O svojih skrbeh se pogovorimo z nekom, ki mu zaupamo.

 

Ne nasedajmo lažnim novicam in jih ne širimo naprej. Ne širimo sovraštva prek spleta. Ne sledimo nevarnim in nespametnim izzivom.

Na spletu zadnje čase kroži veliko netočnih informacij o koronavirusu, zato zaupajmo samo preverjenim podatkom (npr. Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje – NIJZ). Vsak od nas ima na spletu moč, da ne deli lažnih novic in jih prijavi, če jih opazi.

Pojavljajo se tudi sovražni komentarji o že okuženih z virusom. Verjetno se nihče ni želel okužiti in širiti okužbe na druge ljudi. Nihče si tudi ne zasluži, da o njem na spletu pišejo kaj takšnega.

Izzivi kot je npr. ta, ki se je pred dnevi razširl med mladimi s pozivom: Poližite čim več predmetov in se okužite, je totalno neprimerno in nevarno početje.

 

Splanirajmo si dan.

Na vse stvari, ki se dogajajo okoli nas, ne moremo vplivati.

Lahko pa vsako jutro naredimo načrt, kako bo potekal dan. Zjutraj npr. načrtujemo zajtrk, potem mogoče kratek sprehod v naravo, nato čas za delo za šolo, potem kosilo, nato videoklic s prijatelji … Tako bomo imeli več nadzora nad tem, kako poteka naš dan in se bomo počutili bolje.

Ostanimo doma, umivajmo si roke in kašljajmo v robec ali rokav.

Ja, nasvet, ki ste ga v teh dneh že velikokrat slišali. Ampak deluje. Tako bo manj verjetno, da se okužimo mi ali da okužimo koga drugega.

Večini mladih, ki imajo zdrav imunski sistem, virus ne povzroči hujših zapletov. Več težav lahko povzroči starejšim, osebam, ki imajo šibkejši imunski sistem in osebam, ki imajo kakšno drugo bolezen.

Če pazimo nase in na druge, lahko nekomu rešimo življenje.

 

Poskrbimo, da bo naše telo ohranilo kondicijo.

Da ostanemo doma, ne pomeni, da moramo od zdaj naprej ležati na kavču, ker so vsi treningi odpadli in ker ne moremo med ljudi.

Še vedno lahko gremo na sprehod v naravo ali pa se gibamo doma. Tudi to pripomore k našemu zdravju. Seveda ne pozabimo na zdravo prehrano (sadje, zelenjava …) in na počitek ter spanje.

 

Tudi naši možgani naj ostanejo v dobri kondiciji. ?

Tudi, če se kdaj sesuje e-asistent, če ste jezni, ker nekateri pravijo, da se bo šola mogoče zavlekla v julij ali pa se vam zdi, da je do ponovnega začetka šole še veliko časa in da boste snov uspeli predelati tik preden se vrnete v šolo, je najbolje, da sproti, vsak dan naredite naloge, ki vam jih pošiljajo učitelji.

Določite, od kdaj do kdaj boste vsak dan delali naloge za šolo ter se načrta držite. Včasih bo težko, a na koncu vam bo lažje, ker boste imeli veliko manj dela in skrbi, povezanih z učenjem.

Dooolgčas?

Ker se s prijatelji ne smemo družiti v živo (tudi če imajo rojstni dan), imamo srečo, da se lahko pogovarjamo s pomočjo družbenih omrežij in videoklicev. Ni isto kot v živo, je pa bolje kot nič.

Izredne razmere so tudi priložnost, da najdemo nove, ustvarjalne načine, kako se zabavati s prijatelji na daljavo. Kaj pravite na večerni »danceparty« prek videoklica – sodelujete prijatelji, vsak zbere nekaj komadov, ki jih bo predvajal, vmes pa plešete in se pogovarjate?

Kaj pa glasbena žurka z balkona po vzoru Italijanov??

Če igrate inštrument, plešete, kuhate, pletete, rišete, kiparite (ali uživate v kakšnem drugem hobiju) in imate po navadi za to manj časa, kot bi želeli, je zdaj morda čas, da nadoknadite. ?

Veliko nas je doma s starši in nekateri starši delajo od doma. Če lahko, jim pomagajmo, npr. tako da pomagamo pri kuhanju kosila, pazimo mlajše bratce in sestrice ter pomagamo pri pospravljanju stanovanja.

Ogled priljubljenih TV-oddaj, igranje računalniških iger in družabne igre z domačimi nikoli ne gredo iz mode. Poglejte, če na spletu najdete kakšno smešno šalo in jo delite z drugimi. Ko smo zaskrbljeni, nam humor lahko koristi.

Pobrskajte po omari. Morda najdete kaj uporabnega, na kar ste že pozabili. Zadnjič sem recimo v svoji našla star obesek za ključe in črno elastiko od strgane mape. Iz tega sem si naredila novo ogrlico.

 

 

V teh dneh na prvi pogled izgleda, kot da vsak skrbi zase in da nismo zelo povezani. Pa to ni res. Prav v tem trenutku ljudje preučujejo virus, zdravijo obolele, obveščajo prebivalce, pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč in skrbijo za to, da se virus čim manj širi. Med temi ljudmi smo tudi mi, ali ne?

Skupaj bomo zmogli! Tudi to bo minilo.?

 

Mateja Dolinar, psihologinja

Vir:

Štirn, M. (2020). S perspektivo moči in naravnanostjo prožnosti bomo v kriznih razmerah bolj uspešno skrbeli za naše ravnovesje in dobro počutje. Dostopno s http://isainstitut.si/isa/s-perspektivo-moci-in-naravnanostjo-proznosti-bomo-v-kriznih-razmerah-bolj-uspesno-skrbeli-za-nase-ravnovesje-in-dobro-pocutje/