28. februarja 2024 smo v sodelovanju z ekipo STEP Inštituta uspešno organizirali in izvedli zaključni dogodek Erasmus+ projekta EMPOWER, v okviru katerega smo izvajali aktivnosti za krepitev podjetniških kompetenc priseljenk in spdbujali njihovo aktivno udejstvovanje v svetu podjetništva.

Dogodek z naslovom Tržnica podjetniških zgodb je bil poln podjetniških idej, zgodb, izzivov, priložnosti in navdiha, prinesel pa je tudi precej priložnosti za povezovanje in sklepanje novih poznanstev.

Začeli smo s predstavitvijo projekta, projektnih aktivnosti in rezultatov. Gradiva, ki so nastala v projektu, so namenjena predvsem tistim, ki izvajajo različne aktivnosti za krepitev podjetniškega znanja, kompetenc in miselnosti priseljenk ter seveda tudi vseh drugih, ki si želijo biti aktivni ali se podati na podjetniško pot.

V okviru projekta so tako nastala različna gradiva s konkretnimi predlogi aktivnosti za refleksijo in krepitev podjetniških kompetenc, izvedbo podjetniških delavnic ali usposabljanj ter tudi razmislek o znanjih in veščinah, ki jih pridobivamo iz vsakdanjih izkušenj.

Gradiva v angleškem jeziku:

Nadaljevali smo z zanimivim predavanjem o prvih korakih v svet podjetništva, ki ga je izvedel Nassim Djaba iz Impact Hub Ljubljana. Delil je ključne informacije, ki jih moramo vedeti, ko se lotevamo podjetništva, hkrati pa je predstavil tudi vidike socialnega podjetništva. Nassim je spodbudil vse prisotne, da kar takoj naredijo prvi korak in ne odlašajo ter iščejo razlogov, zakaj še niso pripravljeni na podjetniško udejstvovanje.

V osrednjem delu dogodka so imeli udeleženci in udeleženke priložnost predstaviti svoje ideje. S kratkimi predstavitvami so stopili iz cone udobja ter si dali priložnost, da sebe in svoje prototipe, izdelke ali zamisli predstavijo vsem prisotnim. Njihove predstavitve bomo tudi še objavili.

Sledil je del namenjen povezovanju in mreženju, vsi prisotni so imeli priložnost, da v manjših skupinah izmenjajo informacije, ideje in se povežejo tudi za nadaljnje sodelovanje.

Dogodek smo zaključili s pogovorom, v katerem so sodelovali štirje izkušeni podjetniki in podjetnice: Matic Kuselj iz Chipola, Tina Štrubelj iz Nelipota, Andraž Gavez iz BAM in Ana Malalan Čeligoj iz Anselme. Andrej Juričko iz STEP Inštituta pa je vodil ta zanimiv in sproščen pogovor. Njihove zgodbe o prvih podjetniških korakih, izzivih, zmagah, napakah in naučenih lekcijah so vsem dale nov občutek odločnosti in namena. Zanimivo je bilo slišati tudi to, da so sogovorniki in sogovornice uspeh definirali drugače in da niso vsi vidiki podjetniškega delovanja enaki pri vseh.

Z dogodkom smo bili zadovoljni tako mi kot tudi udeleženci in udeleženke. Uspelo nam je soustvariti tudi sproščeno in pozitivno vzdušje, ki je prispevalo k temu, da smo se z nekaterimi sodelujočimi zaklepetali še po uradnem zaključku dogodja.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so prispevali k uspehu tega dogodka. Verjamemo, da lahko s skupnimi prizadevanji še naprej nizamo koščke za uspešne podjetniške poti!

Zaključni dogodki so bili izvedeni tudi v drugih sodelujočih državah v projektu. Utrinke z vseh EMPOWER dogodkov si lahko ogledate v nadaljevanju.