Usposabljanje iz cirkuške pedagogike

Loading Dogodki
This dogodek has passed.

 

 

NA KRATKO O CIRKUŠKI PEDAGOGIKI

Cirkuška pedagogika je oblika pedagoškega dela, ki temelji na elementih sodobnega cirkusa, dramske in gibalne pedagogike ter interaktivnih iger. Hkrati gradi tudi na temeljih mladinskega dela, socialne pedagogike in kulturne animacije. Primerna je za izvajanje aktivnosti z različnimi skupinami ljudi, saj spodbuja posameznika k samostojnosti, razvijanju potencialov in aktivnemu odnosu do učenja. S povezovanjem različnih posameznikov in skupin pa vzpostavlja in krepi medsebojni dialog.

 

Ni pa vsaka cirkuška aktivnost tudi cirkuško pedagoška. Cirkuška pedagogika govori o tem, kako in zakaj uporabljamo cirkus. Cirkus je zelo privlačen in ustvarjalen medij, ki spodbuja sodelovanje, krepi medsebojno zaupanje, razvija koordinacijo in nudi tudi veliko zabave. Veščine, ki jih lahko razvijamo s pomočjo cirkusa, so tako raznolike, da lahko znotraj tega polja vsak najde področje, na katerem se bo razvijal. Z aktivnostmi kot so žongliranje, vrtenje objektov in akrobacije med drugim krepimo osredotočenost, vztrajnost, koordinacijo, ravnotežje, umirjenost, motorične sposobnosti, moč in sodelovanje.

 

Cirkus kot medij pri delu z ljudmi spodbuja aktivno participacijo udeleženih, saj se cirkuških spretnosti ni mogoče naučiti le z opazovanjem, hkrati pa je ustvarjanje cirkuške predstave tudi delo udeležencev samih. Želja po učenju, pripravljenost deliti znanje in izkušnje, pozitivna in sodelovalna skupinska dinamika, odprtost do drugačnosti in spoznavanje sebe in sveta skozi igro, so vrednote, ki jih krepi cirkuška pedagogika.

 

 

USPOSABLJANJE IZ KRIZNE PEDAGOGIKE

Usposabljanje iz cirkuške pedagogike je strokovno izobraževanje, ki pokriva tehnične aspekte, metode učenja in delo s skupinami. Program usposabljanja obsega:

  • učenje osnov izbranih cirkuških rekvizitov: žongliranje, vrtenje kitajskih krožnikov, vrtenje poi-jev, diabolo, rožne palice,
  • učenje osnov ravnotežnostnih veščin: hoja po vrvi, slack-linu in rola bola,
  • osnove lažjih akrobacij ter grajenja človeških piramid,
  • varnost pri izvajanju cirkuške delavnice,
  • ustvarjalnost pri izvajanju cirkuške delavnice,
  • izdelava rekvizita (npr. žonglerskih žogic),
  • razumevanje vplivov in pozitivnih učinkov cirkuške pedagogike na skupino in posameznika,
  • razumevanje pristopov vključevanja oseb z jezikovnimi, kulturnimi in drugimi preprekami v cirkuški pedagogiki.

 

Usposabljanje bo izvedeno v obsegu 16 ur.

 

 

TERMIN USPOSABLJANJA

1. in 2. februar 2018

 

 

IZVAJALCI

Usposabljanja iz cirkuške pedagogike izvaja Združenje Cirkokrog, ki je skupina cirkuških pedagogov in pedagoginj, ki že vrsto let razvija cirkus kot medij dela z ljudmi. Ekipa spodbuja kreativno izražanje, občutek povezanosti in sodelovanja ter aktivacijo otrok, mladine in drugih skupin. V okviru združenja razvijajo cirkuško pedagogiko kot obliko (socialno) pedagoškega dela, mladinskega dela in neformalnega izobraževanja otrok, mladih in odraslih.

 

 

UDELEŽENCI

25-30 strokovnih delavcev iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter drugih VIZ

 

 

ROK ZA PRIJAVO: 1. 12. 2017

Število mest na usposabljanju je omejeno. Prednost pri prijavi na usposabljanje bodo imeli multiplikatorji programa SIMS in člani strokovnih timov SIMS. Če vas usposabljaje zanima, pohitite s prijavo. Pošljete jo lahko preko spletne prijavnice.