Letos smo prvič usposabljanje za izvajanje Programa VIGOR za uspešno spoprijemanje s stresom za zdravje in dobro počutje otrok izvedli prek spleta. Na treh srečanjih smo z udeleženkami iz vrtca in šol razmišljali o mitih in dejstvih, povezanih s stresom, o povzročiteljih, znakih in posledicah stresa in o tem, kako se odzovemo v stresnih situacijah. Kadar doživljamo stresu, so nam lahko v pomoč tri prepričanja:

  • Razumem, da stres doživljamo vsi in ni dokaz moje šibkosti.
  • Energija, ki mi jo daje telo v stresni situaciji mi je lahko v pomoč.
  • Sposoben/sposobna sem obvladati stres.

Tudi v spletni izvedbi smo kombinirali različne načine dela: s predstavitvami smo predali ključne informacije, v diskusijah smo izmenjali ideje in predloge za uspešno spoprijemanje s stresom, s praktičnimi vajami pa smo tudi sami preizkusili aktivnosti, ki nam lahko pomagajo pri umirjanju in sproščanju (npr. postopna mišična sprostitev, opazovanje telesa, dihalne vaje, kratke vaje čuječnosti).

Udeleženke so spoznale preventivne delavnice za otroke ter pridobivale znanja in veščine, kako se v razredu pogovarjati o stresu, kako otroke in mlade naučiti različnih tehnik sproščanja ter kako krepiti njihove veščine, da stres prepoznajo in ga bolj uspešno obvladujejo. Stres se povezuje tudi s tesnobo, o kateri se prav tako lahko pogovarjamo z mladimi, več o tem pa si lahko ogledate tukaj.

Veseli nas, da so bile udeleženke aktivne in zavzete ter da so prepoznale vrednost programa. Strinjale smo se, da je v aktualnem obdobju smiselno in pomembno aktivnosti za uspešno spoprijemanje s stresom izvajati z otroki in mladimi. Učenci in učenke namreč v tem obdobju doživljajo stres zaradi različnih pritiskov, obremenitev, težav (več o tem si lahko preberete v tem prispevku). Tudi na daljavo, prek spleta lahko namenimo čas za aktivnosti, ki jim bodo pomagale, da se sprostijo, umirijo in osredotočijo. Ne pozabimo se ogovarjati tudi o vlogi in pomenu prijetnih čustev, ki nam lahko pomagajo tudi v stresnih trenutkih.

Hvaležni smo za pozitivne in spodbudne odzive na to premierno spletno izvedbo usposabljanja.

Za konec pa z vami delimo še nekaj predlogov za kratke aktivnosti za sproščanje.